Isıtmaya çok fazla para harcıyorum, yalıtımla tasarruf sağlayabilir miyim?
Yalıtım yaparak hem ısıtma hem soğutma için yaptığınız harcamalarda en az %60’a varan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Bir binanın en üst katında yaşıyorum, yazları aşırı sıcak oluyor. Yapabileceğim birşey var mı?
Çatıda yapılacak ısı yalıtımı ile yazın aşırı ısınma sorunu çözülebilir. Çatı arası kullanılmıyorsa çatı şiltesi veya rulopan sererek çözüme ulaşabilirsiniz. Kalınlıklar ve farklı tip çatılar için bölge bürolarından teknik danışmanlık alabilirsiniz.
Bir binanın en üst katında yaşıyorum, kış aylarında tavanda ve duvarlarda rutubet oluyor. Yalıtım bir çözüm olabilir mi?
Doğru kalınlıkta yapılan ısı yalıtım uygulamaları ile, bina duvarında yoğuşma problemi giderilir ve böylece küf mantar gibi sağlıksız oluşumların önüne geçilir.
Odamdan evin içine ve diğer katlara çok ses gidiyor ne yapabilirim?
Ses probleminin en iyi çözümü sesin çıktığı tarafta alınan önlemlerle olur. Yüzer Döşeme uygulaması ve duvarlarda Kalibel, Optimum veya Konfor uygulamaları ile komşulara giden gürültü düzeyi azaltılabilir.
Isı yalıtımı ne kadar sürede yapılır?
Uygulama yapılacak yere, zemine ve sisteme göre süre değişmektedir.
Isı yalıtımı zamanla etkisini kaybeder mi? Tekrarlanması gerekir mi?
Malzemeler standartlara uygun bir şekilde üretilmiş, stoklanmış ve uygulanmışsa, ömürleri genel olarak bina ömrü kadardır. Üzeri kaplanmasına gerek olmayan yerlerdeki yalıtım malzemeleri (çatı arasındaki camyünü çatı şilteleri) uygulama alanlarının şartlarına bağlı olarak her yıl kalınlıkları kontrol edilmeli ve azalma olması halinde ilave kalınlıkta uygulama yapılmalıdır.
Maliyeti nedir? Maliyeti neler etkiler?
Yalıtım malzemelerinin maliyetini etkileyen en önemli etken uygulama yapılacak yerdir. Malzemelerin üstünün kaplanması da diğer bir parametredir. Örneğin kullanılmayan bir çatı arasında camyünü çatı şilesinin üstünün örtülmesine gerek olmadığı ve uygulama kolaylığı sebebiyle ekonomik bir şekilde yapılabilmektedir. Bina dışından duvara yapılacak bir mantolama uygulamasında, yalıtım malzemesinin maliyeti, sıva- yapıştırıcı-işçilik-iskele gibi maliyetlerin toplamından çok daha azdır. Enerji tasarrufunu yalıtım malzemesi sağlamasına rağmen diğer malzemelerin kalitesi sistemin uzun süreli sağlıklı korunumunu sağlamaktadır.
En iyi ısı yalıtım malzemesi nedir?
Her ısı yalıtım malzemesinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Uygulama yapılacak yere göre bazı ürünler öne çıkabilmektedir. Örneğin Taşyünü hem ısı, hem ses hem de yangın yalıtımı sağladığı için çok avantajlı bir üründür, ancak toprak temaslı duvarlarda ve teras çatılar kullanılmamalıdır. Bu gibi noktalarda XPS en uygun malzemedir. Çatı aralarında hemen hemen bütün malzemeler kullanılabilirken, sağladığı tasarruf ve maliyetler karşılaştırıldığında en uygun ürün hem yanmaz hem ses yalıtımı da yapabilen camyünü çatı şiltesi olarak öne çıkar.
Zemine de ısı yalıtımı yapılabilir mi? Isı yalıtımı için zeminde hangi uygulamalar kullanılır?
Zeminden ısı yalıtımı yapılabilir. Ancak zeminin yükselmesi sebebiyle kullanılan binalarda çok tercih edilmemektedir. Ağırlıklı olarak yeni yapılan binalar için daha elverişli olmaktadır. Kullanılan binalarda altkatın tavanından yapmak daha kolay ve tercih edilen bir yöntemdir.
Merkezi ısıtma sistemlerinde boruların ısı yalıtımı için Camyünü şilte sarmak doğru mudur?
Hayır Prefabrik Boru Camyünü kullanılmalıdır.
EUCEB sertifikası neden önemlidir?
EUCEB Belgeli camyünü ve taşyünü, kanserojen olmadığı ispat edilmiş elyaflardır. Bu nedenle mineral yünler için EUCEB belgesi çok önemlidir. Yılda iki kez, bağımsız numune alma kuruluşu, sertifika sahibi üreticinin tesislerinden numune alarak, bu numuneyi bağımsız bir test merkezine kimyasal bileşiminin analiz edilmesi için göndermektedir. Çıkan sonuçlar EUCEB Kalite Kurulu tarafından kontrol edilmektedir. Ayrıca tesisler her hafta ürettikleri ürüne ait elyafların analiz raporlarını düzenli şekilde EUCEB’le paylaşmakta ve raporlar bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmektedir. Bu sayede belge süresince EUCEB garantisi devam etmektedir. EUCEB Belgesi, İzocam Taşyünü ve İzocam Camyünü ürünlerin kullanım ömrü boyunca sağlığa zararsız olduğunu kanıtlamaktadır.
BoardeX ne zaman üretilmeye başlandı?
BoardeX Amerika’dan sonra Avrupa ve Türkiye ‘nin alçı ihtiva eden ilk dış cephe kaplama levhasıdır. 2011 yılından bu yana milyonlarca metrekare referansa sahiptir. Uygulanmış projelerin fotoğrafları için “Galeri” başlığını ziyaret edebilirsiniz.
BoardeX LEED ’de ekstra puan kazandırır mı?
BoardeX, Dalsan Alçı’nın sahip olduğu Çevresel Ürün Beyanı (EPD) sayesinde LEED V4 ‘e göre yapılacak LEED hesaplamalarında ekstra puan kazanılmasına yardımcı olur.
BoardeX dış cephe kuru duvar sistemleri karbon salımı düşük müdür?
BoardeX ile yapılan dış cephe kuru duvar sistemleri, geleneksel duvarlar ile karşılaştırıldığında %44’e kadar daha az karbon salımı yapar.
BoardeX hangi standartta üretilmektedir?
BoardeX TS EN 15283-1 standardına göre Tip GM – FH1R olarak üretilmektedir. Ayrıca BoardeX Ulusal Teknik Onay’a sahip bir üründür.
BoardeX’in ağırlığı kaç kg dır?
BoardeX, 12,5 mm kalınlık için yaklaşık 11 kg/m, 15 mm kalınlık için ise yaklaşık 13,5 kg/m ağırlığındadır. Eşdeğer kalınlıktaki dış cephe levhaları içinde en hafif üründür.
BoardeX’in boyutları nedir?
BoardeX 12,5 mm ve 15 mm olmak üzere iki farklı kalınlıkta üretilmektedir. 1200 mm genişlikte 2400 mm uzunluğundadır.
BoardeX su emer mi?
TS EN 15283-1’e göre BoardeX ‘İn toplam su emmesi (ağırlıkça) ≤ %5 olup tip H1 ‘d
BoardeX yüzeyine direkt boya yapılabilir mi?
BoardeX ek yerlerine PROBASE render ile alkali dayanımlı derz bandı uygulanır en az bir gün beklendikten sonra tüm yüzeye 160 gr/m ağılığında alkali dayanımlı sıva filesi PROBASE render ile uygulandıktan sonra yüzey üzerine grenli boya uygulanabilir. İstenilen yüzey kalitesine göre PROBASE render üzerine PROBASE mineral uygulanarak dış cephe boyası ile yüzey sonlandırılabilir.
BoardeX çatı uygulamalarında kullanılır mı?
BoardeX altı dolu çatı uygulamalarında (kenetli çatı, trapez çatı, vb) kullanılabilir. Altı dolu olmayan çatılarda ise OSB yerine BoardeX roof uygulanmalıdır.
BoardeX yangına dayanıklı mıdır?
BoardeX, yanmazlık sınıfı açısından en yüksek sınıf olan A1 sınıfı hiç yanmaz yapı malzemesidir.
BoardeX’in içeriği nedir ?
Alçı ihtiva eden, suya dayanımlı özel çekirdek bileşenine sahiptir. Her iki yüzü turuncu renkli özel cam elyaf şilte kaplıdır.
BoardeX ne ile kesilmelidir?
BoardeX ‘in kesimi için maket bıçağı yeterlidir. Kesim yapılırken jet taşı gibi, aletlere ihtiyaç duyulmaz. Düzgün kesim yüzeyi çıkartır ve gerektiğinde kolaylıkla buat deliği açılarak uygulamaları zahmetsiz hale getirir.
BoardeX ’in bükülme özelliği var mıdır?
BoardeX’in 3m çapa kadar bükülebilir. Kavis istenilen yerlerde çözüm sağlar.